in

Sultan Johor Persoal Tindakan Kerajaan Persekutuan Berkenaan Jambatan

Sultan Johor

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar tidak bersetuju dengan cadangan reka bentuk jambatan baru.

Dalam temu ramah eksklusif dengan BH dan New Straits Times (NST), Sultan Ibrahim bertitah baginda menyambut baik projek RTS, namun tidak bersetuju dengan cadangan reka bentuk trek rel yang melengkung, selain jambatannya yang mungkin mencapai ketinggian 30 meter di bahagian tengahnya.

Sultan Johor Bersama NST

“Pembinaan jambatan dengan ketinggian itu akan menjejaskan pemandangan bandar raya sepanjang Selat Johor, selain ketinggiannya tidak praktikal, tidak mapan dan kosnya berpotensi tinggi.

“Kerajaan Singapura dan Malaysia perlu runding semula reka bentuknya, kaji semula pelan dan runding dengan saya.

Baca >> 5 Sebab Anda Perlu Jejakkan Kaki Ke Baltik

“Apa jua yang dikemukakan kepada saya mesti munasabah, berskala ekonomi dan mapan, bukan sahaja untuk orang Johor tetapi semua warga Malaysia dan Singapura,” titah baginda.

Baginda yakin lebih mudah dan murah untuk membina jambatan yang lurus serta lebih dekat dengan Tambak Johor.

“Jambatan itu lebih sesuai jika ketinggiannya sama dengan Tambak Johor atau sedikit lebih tinggi.

“Kami pandang penting mengenai reka bentuk itu dan bila saya cakap kami, ini merujuk kepada Johor.

“Jika saya tidak suka, rakyat Johor juga tidak suka. Jika anda lakukan juga, saya tidak merestuinya,” tegas baginda.

Dalam pertemuan itu, Sultan Ibrahim turut membuat lakaran cadangan baginda untuk reka bentuk jambatan yang lebih praktikal.

Baginda juga mempersoalkan mengapa kedua-dua negara perlu menggunakan khidmat kontraktor berasingan untuk membina bahagian di negara masing-masing dan menyarankan supaya satu kontraktor sahaja digunakan melalui usaha sama.

Sultan Ibrahim mahu mengemukakan cadangan baginda kepada Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong pada pertemuan mereka, bulan depan.

“Selepas itu saya akan membawa hasil perbincangan berkenaan kepada Kerajaan Malaysia dan media,” titah baginda.

Pembinaan RTS dicadangkan pada Mei 2010 sebagai alternatif untuk 80,000 hingga 100,000 pengguna yang menggunakan Tambak Johor setiap hari. Apabila siap nanti, RTS mampu menampung pergerakan 10,000 pengguna di antara kedua-dua negara setiap jam.

Malaysia dan Singapura bersetuju menggunakan jambatan tinggi bagi RTS

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dilaporkan berkata keputusan membina jambatan itu dibuat selepas beliau dan Hsien Loong meneliti pelbagai opsyen, termasuk menggunakan jambatan tinggi, jambatan rendah dan terowong.

Baca >> Maut Sebelum Masuk Meminang Kekasih Yang Dicintai 8 Tahun

Ia juga bagi mengintegrasikannya dengan sistem aliran massa (MRT) Singapura laluan Thomson-Pantai Timur (TEL) yang akan dibina. Projek TEL dengan 31 stesen itu akan dibuka dalam beberapa fasa antara 2019 hingga 2024.

Pada 31 Julai lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan dilaporkan berkata, Malaysia dan Singapura akan menandatangani perjanjian dua hala mengenai RTS pada Disember depan.

Kedua-dua negara bersetuju melantik sebuah syarikat untuk mengendali dan mengurus sistem operasi lintasan sempadan itu, termasuk sistem kereta api, landasan dan sistem isyarat.

Singapura memilih SMRT Corp, manakala Malaysia meminta Prasarana Malaysia Bhd, dengan kedua-duanya sedang berunding syarat projek membabitkan tempoh konsesi selama 30 tahun.

“Mengapa mesti Prasarana? Mengapa tidak kerajaan negeri Johor? Kena ingat tanah adalah urusan negeri Johor, bukan kerajaan Persekutuan.

“Kalau kamu bukan orang sini, kamu tidak akan faham sentimen Johor,” titah Sultan Ibrahim.

Ketika menekankan persetujuan dengan projek RTS, baginda berkata, kerajaan Johor patut mengambil langkah mengadakan usaha sama dengan kerajaan Singapura.

“Projek ini bertempat di Johor, jadi mengapa Prasarana terbabit? Benarkan kerajaan negeri Johor dan Singapura mengadakan usaha sama dan saya boleh dapatkan dana jika perlu,” tegas Baginda.

Kredit : Berita Harian

Facebook Comments

Written by adminvm

A fulltime writer and online marketer. I travel alone

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Jumpa Ayah Dalam Keadaan Yang Tak Disangka Setelah Lama Terpisah

Penjual Ini Tepuk Dahi

Penjual Ini Tepuk Dahi Layan Kerenah Pembeli Atas Talian Kanak-Kanak