Pejuang Rohingya Dedah Sebab Serangan
in

Pejuang Rohingya Dedah Punca Serangan Tentera Myanmar

Pejuang Rohingya Dedah Punca Serangan Keatas Tentera Myanmar yang mereka lakukan selama ini kepada Channel News Asia.

Bukanlah tugas mudah mencari seorang komander pasukan perjuang rakyat Rohingya di kalangan pelarian di kem yang terletak sempadan Bangladesh. Kegelapan menyelubungi lokasi yang sesak dengan pelarian dan kawasan berbukit di kem pelarian dengan jalan berlumpur dan asap di udara.

Di bahagian atas puncak, menghadap ke seluruh bandar yang dibina untuk pelarian, Muhammad Rafik muncul dan duduk bersila bersama-sama sekumpulam kecil yang juga rakan senegaranya, jauh dari kampung halaman mereka, Rakhine.

Lelaki yang berusia 30 tahun itu berkata, dia adalah Timbalan Komander Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA), pasukan militan yang mencetuskan gelombang keganasan dan tindakan keras kejam oleh tentera Myanmar.

Rafik mendakwa dia berada di sana pada 25 Ogos ketika serangan hendap tengah malam yang menyebabkan sebuah pasukan tentera terbunuh, berjuang bersama 50 orang lelaki lain dari kampungnya.

“Terus mati adalah lebih baik daripada mati secara perlahan-lahan.

“Mereka telah menyeksa kami hari demi hari sehingga kami tidak mempunyai pilihan. Itulah sebabnya kami bertindak.

“Kami tahu ini akan berlaku. Kami bersatu dan kami memutuskan untuk melakukan ini,” dedahnya kepada Channel News Asia.

Serangan yang diselaraskan dilakukan oleh sekumpulan pejuang ARSA di seluruh negeri.

Sejak itu, beratus-ratus buah kampung telah dibakar dan lebih daripada 400,000 umat Islam Rohingya melarikan diri ke sempadan Bangladesh.

kejadian sebenar yang terjadi di rakhine

Sementara itu, menurut seorang lagi pejuang Rohingya, Abul Alam berkata, ARSA tidak mempunyai banyak senjata malah kurang terlatih.

“Ia adalah misi kematian bagi para pejuang dan penduduk Rohingya. Adalah perlu bagi dunia untuk melihat ‘penyeksaan dan penderitaan’ yang dilakukan oleh pihak berkuasa Myanmar.

Kata Abul lagi, mereka tidak pernah terfikir akan menjadi pelarian di Bangladesh.

“Secara jujurnya, kami fikir jika kami menyerang tentera mereka akan menyerang kembali dan kemudian dunia akan melihat apa yang sedang berlaku kepada Rohingya.

“Kami tahu kami tidak mempunyai cukup senjata untuk melawan tentera Myanmar. Kita juga tahu bahawa jika kita bertarung, walaupun dengan tongkat, maka dunia akan tahu dan belajar banyak daripadanya, ” katanya.

DITUDUH MELAKUKAN JENAYAH

ARSA telah dituduh melakukan jenayah kejam terhadap penduduk tempatan yang lain.

Kubur besar kebanyakannya wanita Hindu yang ditemui pada hari Ahad (24 September) oleh tentera dan susulan penemuan itu, ARSA dilabel sebagai pengganas.

Abul berkata, Rohingya tidak mempunyai konflik dengan kumpulan etnik lain dan menafikan bahawa mana-mana ahli ARSA bertanggungjawab atas kekejaman tersebut.

“Ia benar-benar salah. Ramai anak muda beragama Hindu berkawan dengan kami. Jika sebahagian daripada mereka memerhatikan kami, kami akan memberitahu mereka bahawa mereka bukanlah musuh.

rohingya

“Musuh kami adalah kerajaan. Kamu tidak pernah menyeksa kami, kamu tidak pernah memukul kami dan tidak pernah membunuh kami. Kita adalah mangsa.

“Penganut agama lain seperti saudara. Ia bukan masa untuk membenci satu sama lain. Kami berjuang untuk hak-hak kami. Tetapi kita tidak akan mengarahkan serangan kita terhadap mana-mana agama atau orang lain, hanya kerajaan,” katanya.

Perang propaganda makin memuncak dan wartawan tidak dapat mengakses Rakhine utara secara bebas untuk mengesahkan dakwaan berkenaan dari kedua belah pihak.

Walaupuan ARSA telah terpecah dan dipisahkan dan Rohingya sehingga kini tidak dapat masuk semula ke Myanmar, Rafik berkata, perjuangan itu tidak akan berakhir di sini.

Bagaimanapun, kumpulan itu akan dibubarkan jika matlamat mereka tercapai.

“Kami akan meneruskan perjuangan kami jika penyeksaan oleh tentera atau pihak berkuasa Myanmar berterusan.

“Kami tidak mempunyai pilihan lain. Kami tidak akan membubarkan kumpulan ini namun jika mereka berhenti menyeksa kami, secara automatik ianya akan terbubar,” katanya.

DIKAITKAN DENGAN DAESH

“Siapa yang merasa gembira atau sedih? Kami tidak peduli kerana kami telah merasakan penyeksaan.

“Kami sudah berasa sedih tentang keadaan ini sehingga tidak peduli bagaimana perasaan mereka sekarang,” katanya.

Dalam satu laporan lain, ARSA mengaku bertanggungjawab melakukan serangan maut ke atas beberapa balai polis di Rakhine pada 25 Ogos.

Susulan itu, Do Suan berkata, kerajaan Myanmar telah mengisytiharkan ARSA sebagai kumpulan pengganas.

Sumber : Sinar Harian

Facebook Comments

Written by adminvm

A fulltime writer and online marketer. I travel alone

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Yusuf Azmi

Yusuf Azmi Londehkan Penipuan Boy Iman

Kanak-Kanak Rohingya Dipergunakan Untuk Kutip Derma