in

Kanak-Kanak Rohingya Dipergunakan Untuk Kutip Derma

Kanak-kanak Rohingya dipergunakan untuk kutip derma orang ramai dengan menggunakan alasan pembedahan keatasnya.

Seorang kanak-kanak Rohingya yang menggemparkan negara tak lama dulu kerana menghidap penyakit ‘hydrocephalus’ telah dikesan dipergunakan sesetengah individu untuk mengutip derma sekitar ibu negara.

Penyakit dihidap Mohamad Yasin tersebut menyebabkan bahagian kepalanya membengkak dan saiznya berkali ganda lebih besar dari saiz kepala bayi normal.

Kanak-kanak ini pernah mendapat liputan meluas kerana mahu menjalankan pembedahan yang memakan kos kira-kira RM8,000 dan dipercaya ada individu yang menawarkan diri untuk membiayai pembedahan tersebut.

Pihak HKL juga memaklumkan dan mengesahkan pembiayaan pembedahan kanak-kanak itu telah disumbangkan seseorang dan agak terkejut dengan perlakuan keluarga itu memohon derma di kawasan tumpuan seperti Terminal Bersepadu Selatan (TBS) dan ibu negara.

Kanak-kanak ini telah selamat menjalani pembedahan pada bulan Julai yang lalu hasil dari sumbangan orang ramai. Namun baru-baru ini beberapa individu mendakwa masih melihat anak itu di bawa oleh orang lain untuk mengutip derma!

Didalam foto terbaru kelihatan ibunya telah bertukar saiz badan dan juga muka! Mereka dilihat di kawasan TBS sedang melakukan rutin lama iaitu meminta sedekah menggunakan ihsan bayi tersebut.

Jadi apakah tindakan wajar pihak berwajib terhadap aktiviti tidak bermoral sebegini? Adakah aktiviti ini tidak dipantau dan mungkin selepas ini anak tidak bersalah ini bakal menjadi alat orang-orang keji untuk meraih keuntungan?

Facebook Comments

Written by adminvm

A fulltime writer and online marketer. I travel alone

What do you think?

-1 points
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 100.000000%

Pejuang Rohingya Dedah Sebab Serangan

Pejuang Rohingya Dedah Punca Serangan Tentera Myanmar

kisah talam dua muka

Kisah Talam Dua Muka Pelajar IPTA Islam Malaysia