gunung agung bali bakal meletus
in

Gunung Agung Bali Bakal Meletus, Pelancong Disarankan Berjaga-Jaga

Gunung Agung Bali bakal meletus bila-bila masa sahaja selepas pihak pemerintah menaikkan status gunung itu dari aras 2 ke aras 3 yang bermaksud siapsedia.

Gunung tertinggi di bali itu terletak ke arah Timur Laut Bali dan berketinggian hampir 3,142 meter dari aras laut. Gunung ini kali terakhir meletus pada tahun 1963 dan kesan dari letusan itu 1,148 nyawa terkorban dan ribuan lain mengalami kecederaan.

Letusan pada tahun 1963 itu merosakkan banyak bangunan dan tempat bersejarah dek kerana dilitupi abu dari gunung tersebut. Namun kini, selepas hampir 60 tahun gunung ini kembali aktif dan diletakkan dalam keadaan bersiap sedia untuk kembali meletus.

Menurut sejarah letusan terdahulu, lahar gunung ini boleh mengalir lebih 7 kilometer dalam masa 20 hari manakala debu dari hasil letupan boleh merebak lebih dari 10 kilometer.

Mengikut peta, ada 2 kawasan tumpuan pelancong yang berkemungkinan akan terjejas iaitu Candi Pura Besakih dan Rumah Pohon yang terletak dalam radius 10 kilometer dari gunung tersebut.

Baca >> Fadli Saran Etnik Rohingya Diberi Naturalisasi

Para pelancong dinasihatkan berjaga-jaga dan tidak mendekati 10 kilometer radius dari gunung tersebut dalam masa terdekat sebagai langkah keselamatan dan berjaga-jaga.

Facebook Comments

Written by adminvm

A fulltime writer and online marketer. I travel alone

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

TMJ BIdas Dakwaan JDT bayar papan iklan

TMJ Bidas Dakwaan JDT Bayar Papan Iklan Chelsea

Zizan Razak Dikecam Netizen Kerana Biadap

Zizan Razak Dikecam Netizen Kerana Biadap Di FFM29